Mexický imigrant zažaloval cirkev za to, že mu kríž rozdrvil nohu

08.11.2012 Celý región

Albany 8. novembra (TASR) - Mexický imigrant zažaloval rímskokatolícku cirkev za to, že mu v roku 2010 pád 270- kilogramového kríža pred kostolom v New Yorku rozdrvil nohu, ktorú mu museli lekári amputovať. Informovala o tom v stredu agentúra Associated Press.

David Jimenez žiada od cirkvi v prepočte 2,3 milióna eur, súd je naplánovaný na budúci rok.

Ku kostolu, kde sa nehoda stala, sa chodieval 43-ročný imigrant modliť za svoju manželku, ktorá mala rakovinu vaječníkov. Zastavoval sa na parkovisku pred svätostánkom a modlil sa k veľkému mramorovému krížu, ktorý stál pred budovou. Keď jeho žena vyzdravela, rozhodol sa ho z vďaky vyčistiť. Práve keď drhol Kristovu tvár, krucifix sa odlomil a privalil Jimenezovi nohu.

"Nebol tam žiadny upevňujúci systém, len jedna skrutka," povedal imigrantov právnik Kevin Kitson. Žalobu podal v marci 2011, keď cirkev poprela svoju zodpovednosť za nehodu, ktorá sa stala v roku 2010 a vyústila do šesťciferných účtov za lekárske ošetrenie. Tie uhradili charitatívne organizácie. Kostol vyzbieral pre Jimenezovu rodinu v prepočte 5500 eur. Mexičan, ktorý s rodinou emigroval do USA pred takmer 20 rokmi, ale už nemôže pracovať. Kitson svojho klienta opísal ako oddaného katolíka.

Cirkev trvá na tom, že kostol ani newyorská arcidiecéza nie sú za nehodu zodpovedné.
 

Vyberte región